Et lite reisebrev fra Belgia

Undertegnede med samboer tilbragte helgen i Belgias hovedstad Brussel, og på søndag tok vi en tur for å se på Belgias nasjonalsport cyclocross. For oss nordmenn kan det være vanskelig å skjønne hvor stort cyclocross er i Belgia. Hver helg sendes det timesvis med cyclocross på nasjonalt tv, og utøverene er nasjonalhelter som lever fett av idretten sin.

Cyclocross er en liten sport i Norge, men også her til lands er det stigende aktivitet. I fjor ble det for første gang arrangert Norgescup, og landeveisstjernen Lars Petter Nordhaug ble uoffisiell norsk mester. I mellom-Europa, og da særlig i Belgia er cyclocross en nasjonalsport. Hver helg vinteren gjennom går belgierene «mann av huse» for å se sine nasjonalhelter kjøre ritt. Rittene kjøres i varierte løyper bestående av asfalt, brostein, gress og gjørme, og er på cirka en time.

En halvtimes biltur utenfor Brussel ligger en liten by som heter Overijse, og denne helga hadde cyclocross-sirkuset kommet hit. Rittet heter Vlaamse Druivencross, og har vært arrangert siden 1960. Vi var tidlig ute, og kom til en by som der hele sentrum var stengt for biltrafikk. En sentrumsnær park var gjort om til en variert løype på i underkant av 3000 meter. Vi betalte 10 euro for inngang, og når vi kom ved 11-tida var det allerede mye folk inne som så på ungdomskonkurransene. Vi gikk en runde langs løypa mens juniorene syklet, og når det var klart for damenes ritt var vi på plass ved løypas mest tekniske parti. Allerede da var det mye folk langs løypa, og mer og mer ble det. Når det var klart for menn elite var det ca 10 000 tilskuere langs løypa.

Se her for å se siste runde i av rittet her: http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/2.25755/MV_131208_Slotronde_Druivencross?playlist=7.39499

Se galleriet under for en liten stemningsrapport.

– Øyvind

Reklame

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s