Hva er Strava?

Er du interessert i sykling og leser litt om sykling i blader eller på nette så har du sikkert hørt om Strava. Strava er en gratis nettside og en app til smart-telefoner for å logge sykling, løping og andre aktiviteter, og dele på siden hvis du har lyst. Man kan betale 47 kroner i måneden for å bli «Premium member» og få noen ekstra funksjoner. Her er en liten oversikt over litt av det du kan bruke Strava til:

Logge syklingen din:
Først og fremst er Strava et verktøy til å logge og lagre sykling og andre aktiviteter. Til dette bruker man enten mobil-appen eller en sykkelcomputer eller klokke med GPS som for eksempel en Garmin Edge. Billigste Edge koster ca kr 1339. I etterkant kan du gå inn strava.com og se på turen din. Oversikten over turen ser da slik ut:
ride
Øverst ser man et sammendrag av turen – som distanse, tid, hastighet, snittfart, snittpuls, makspuls, maksimal hastighet og estimert watt. På grunn av av jeg er Premium member og har wattmåler ser jeg noen ekstra tall. Videre lengere ned ser du hvilke segmenter du gjorde det best på på denne turen. Mer om segmenter senere. Videre ser du et kart og en høydekurve over turen. Skroller du lengere ned på sida vises også alle segmentene du har kjørt på denne turen, men det ble det ikke plass til på dette bildet.

Alle turene man logger med appen eller laster opp til nettsiden lagres selvfølgelig, og man får opp ukes-, måneds- og års-statistikker, og man kan være rimelig sikker på at dette ikke forsvinner.

Følge andre:
Strava er sosialt. Du kan la de du vil se hvor du har sykla, og du kan se hvor andre har sykla. Strava har millioner av brukere over hele verden, og hver uke kommer det ca 100 000 nye brukere til. Brukerene er stort sett amatører, men også veldig mange nasjonale og internasjonale stjerner. Under kan du se en av Lars Petter Nordhaug sine logger fra Tour of Norway:
Skjermbilde 2015-06-06 kl. 21.37.17
I «dashbordet» kan du få en feed over turene til personene du følger:
Skjermbilde 2015-06-06 kl. 21.40.42

Konkurrere med deg selv og andre på segmenter:
Et segment kan for eksempel være en bakke, som opp fra Sunde (hvor terrengsyklisten Henrik Kippernes har rekorden), eller en strekning som for eksempel fra søre til nørdre rundkjøring i Vågå (hvor Thore Berntsen har rekorden). Har du rekorden kalles dette en «KOM» (King of Mountain). Å ha KOM på kjente segmenter som for eksempel Klatringen til Tryvann i Oslo (KOM: Carl Fredrik Hagen), er stor prestisje.  I det siste har det også kommet mer formelle konkurranser som baserer seg på Strava-tider, som for eksempel Klatrekongen som tar tidene fra tre av de mest populære klatringene  i Oslo.

– Øyvind Svare Odde

En kommentar om “Hva er Strava?

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s